Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoudt mij
Kratom historie

Onderwerp: Vroege geschiedenis van kratom in Azie (Deel 1)

Vroege geschiedenis van kratom in Azie (Deel 1) 5 jaren 10 maanden ago #6

  • BHK
  • BHK's Profielfoto
  • Afwezig
  • Fresh Boarder
  • Berichten: 1
  • Karma: 0
Kratom, in het prille begin.
Inleiding.

De geschiedenis van kratom en het gebruik is nooit goed gedocumenteerd . Er is altijd van uitgegaan dat de bladeren en andere delen van de kratom boom of Mitragyna Speciosa werden gebruikt voor duizenden jaren, maar tot nu toe is er nog nooit een gedegen onderzoek naar de geschiedenis en achtergrond van kratom en zijn gebruikers. Hoewel er nauwelijks geschreven historische bronnen over kratom, kan historisch onderzoek langs archeologische, geografische, taalkundige en zelfs juridische bronnen leiden tot het inzicht dat een geheel nieuw licht op kratom en het belang van de boom in het verleden zal werpen.

De vroege tijden.

De Mitragyna Speciosa is botanisch geclassificeerd als een Rubiaceae, dat is de grootste familie van houtige planten over de tropische flora's met enkele 13.000 ondersoorten. Koolstofdatering van fossiele plantmateriaal heeft aangetoond dat de Rubiaceae familie van bomen is al zo'n 100 miljoen jaar op aarde voorkomt.

De huidige spreiding de Mitragyna Speciosa en verwante soorten is het resultaat van de laatste ijstijd en het effect dat deze had op de Maleise Archipel in Zuidoost-Azië waar de boom native groeit.

Tijdens de ijstijden nam het peil van het oceaanwater af en werd de vloer van de ondiepe Zuid-Chinese Zee blootgesteld, waardoor de mens en de botanische soorten van het vasteland van Azië naar de huidige eilanden in de archipel konden verplaatsen.

Het klimaat koelde aanzienlijk en drong tropisch regenwoud terug tot enkele geisoleerde plaatsen verspreid over zuid oost azie. Sommige gebieden voorheen bebost met tropisch regenwoud maakte plaats voor savannes en berg - ecosystemen. Toen de ijstijden ten einde kwamen, keerde een warmer klimaat terug en de oceaan steeg opnieuw waardoor de Zuid-Chinese Zee de eilanden isoleerden. De kleine regio's van tropisch regenwoud die de ijstijden overleefden diende als biologische reservoirs van diversiteit , waardoor de uitgebreide tropisch regenwoud zone opnieuw kan aangroeien.

Als gevolg van deze ontwikkelingen is de Mitragyna Speciosa boom nu te vinden op het Maleisische schiereiland (Thailand, Maleisië) en in een deel van het vasteland van Azië (Vietnam, Cambodja, Birma, Myanmar) en in de Indonesische archipel op Borneo (Kalimantan) Sumatra en Papoea-Nieuw-Guinea, maar niet op de eilanden Java, Bali en andere Indonesische eilanden.

De vroege gebruikers.
De eerste verwijzing naar kratom in het script kan worden gevonden in de Rigveda, een oude verzameling van geheime Sanskriet hymnen, daterend van omstreeks 1500 voor Christus, maar men kan veronderstellen dat kratom al veel eerder bij de mens in gebruik was.
Er zijn een aantal duidelijke aanwijzingen dat de mens zijn psychoactieve planten gebruikt sinds zijn vroegste bestaan, hierdoor is gebruik van kratom sinds het eerste begin van de mensheid zeer aannemelijk.

Het gebruik van medicinale planten door dieren oftewel "Zoopharmacognosy" heeft aangetoond dat onze primate voorouders al het vermogen en de gewoonte hadden om verschillende medische planten te gebruiken bij bijvoorbeeld ontsteking, koorts, wormen en voor verlichting van pijn. Het vermogen om planten te identificeren en te gebruiken heeft zich ontwikkeld parallel aan de menselijke ontwikkeling.

Op een 60.000 jaar oud Neatherdal graf in het midden oosten, werd bijvoorbeeld een selectie van 8 geneeskrachtige planten gevonden, rondom de overledene. Het is een duidelijk teken dat onze vroegste voorouders in staat waren om zeer specifieke soorten planten voor medisch gebruik te selecteren en te verzamelen. Vergelijkbare nomadische verzamelaars bevolkten Azië en hun kennis is voor tien duizende jaren doorgegeven aan latere generaties.

Planten en stoffen die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, zoals kratom, betelnoten, shrooms en andere actieve planten, zou oorspronkelijk deel uit hebben gemaakt van de reguliere voeding. Prehistorische gebitsgegevens van cocabladeren kauwers bijvoorbeeld toonde aan dat coca op grote schaal en vaak gebruikt werd in Zuid-Amerika sinds vroege tijden. Plantenresten opgegraven uit de Thaise Spirit Cave (Niet Nok Tha) suggereren dat de mens actief was met het verzamelen en de opslag betelnoten (Areca catechu) in 7000BC. Betel worden gekauwd in combinatie met kalk en andere ingrediënten voor hun stimulerende werking, wat aangeeft dat onze voorouders in staat waren om de ontwikkeling van diverse complexe combinaties en het doorgeven van deze. De gewoonte werd reeds bekend door het gehele gebied rond Stille Oceaan en Azië reeds in 5000 tot 3000 voor Christus.

Later, als we de taalkundige bronnen voor kratom bespreken, zullen we zien dat de vroegste bewoners van de "kratom regio" een proto-Austronesische naam voor de boom gebruikten en voor daarop lijkende soorten, Kedemba (welke in bepaalde regios nog altijd voor kratom wordt gebruikt), deze naam wist zich in een zeer groot deel van het Aziatische continent te verspreiden, totaan Sri lanka en zelfs Afrika . Ook de medische toepassingen en de culturele verschijnselen die met kratom verband houden zijn zeer vergelijkbaar voor de verschillende regio's. Dit wijdverspreide gebruik en de gelijkenissen tonen duidelijk aan dat kratom reeds bekend was bij een grote groep gebruikers in de oudheid.

Uit evolutionaire biologische gegevens blijkt verder dat de mensheid altijd in aanraking is geweest met medisch plantmateriaal tijdens de evolutie. De enzymen in het menselijke lichaam gebruikt om het bioactieve plantmateriaal te verwerken hebben zich zodanig ontwikkeld in de mens dat dat de moderne mens beter in staat is om de gunstige natuurprodukten beter te benutten in vergelijking met de dieren en primate collega's.

Een bepaalde lever-enzymen in het menselijk lichaam, CYP2D6, betrokken bij het metaboliseren van bijvoorbeeld kratom is verantwoordelijk voor het omzetten van de kratom alkaloids in actieve stoffen voor het lichaam. Binnen de verschillende rassen van de mens over de hele wereld is er echter enige variatie in deze capaciteit. Bijzonder interessant is dat juist in Azie men een relatief hoog percentage van personen aantreft met actieve CYP2D6 enzymen. Het lijkt erop te wijzen dat de natuurlijke selectie een soort mens heeft ontwikkeld, geschikt om het plant materiaal dat werd gevonden om hem heen te gebruiken. Deze natuurlijke selectie geeft verder aan dat deze bevolking een hogere overlevingskans hadden tijdens de evolutie.

Een ander teken dat de vroege kratom gebruik maakt zeer waarschijnlijk is de aanwezigheid van menselijke nederzettingen in de gebieden waar kratom groeit. Het kratom boom wordt vaak gevonden langs rivierbeddingen in de Aziatische laaglanden, deze plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken en bieden schoon zoet water en voedsel bronnen, dus de meeste van de locaties waar momenteel kratom kan worden gevonden werden inderdaad al vroeg gebruikt als nederzettingen.

Bijvoorbeeld in Indonesië West-Kalimantan (Borneo) in Bukit Selindung, op een zijrivier van de samba rivier, zijn door erosie van een zandrug twee bronzen Dong Son drums blootgesteld, ze bevatten verschillende bronzen en gouden voorwerpen. Een beetje verder op Nanga Balang, laagland langs de Kapuas rivier, werden neolithische gepolijste stene voorwerpen en aardewerk aangetroffen, daterend tussen 2800 en 1700 BP en de omgeving langs dezelfde rivier zeven korte boeddhistische teksten daterend uit 1450/50 BP.

Op Banjarmassin, Zuid-Kalimantan, de plaats waar Korthals zijn Mitragyna Speciosa "ontdekte", bleek bij opgravingen dat het was gebruikt als een nederzetting sinds 3000BP.

Vergelijkbare bevindingen in de Thaise en Maleisische regio's vestigen hetzelfde beeld, mensen leefden in nederzettingen zeer dicht bij de kratom bomen, al in de oudheid.

Concluderend, alhoewel er geen directe bronnen gevonden zijn om een ​​tijd te duiden waarop kratom voor het eerst gebruikt zou zijn, zijn er sterke aanwijzingen die aantonen dat vroeg prehistorisch gebruik van kratom zeer waarschijnlijk is, het is veilig om te veronderstellen dat kratom reeds sinds tienduizenden jaren gebruikt wordt. Daarnaast heeft de vindplaats van kratom in de nabijheid van bronnen van vroege beschavingen, die , zoals we later zullen zien, in staat waren om te reizen over grote afstsnden, bijgedragen aan een brede verspreiding van kratom gebruik reeds in de oudheid, maar hier later meer over...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.453 seconden